POZNAJ NAS

Winnica Nobilis została założona w rodzinnym gospodarstwie sadowniczym z wieloletnimi tradycjami. Dziś, po ponad 20 latach działalności, w prace w Winnicy zaangażowane są już dwa pokolenia rodziny Kapłanów – Magdalena i Grzegorz oraz ich syn Bartosz. 

GRZEGORZ KAPŁAN

Twórca wielokrotnie nagradzanych win z Winnicy Nobilis. Praktyk i pasjonat, od lat zgłębia tajniki winiarstwa i doskonali swoje umiejętności.

W Winnicy Nobilis odpowiada za dobór odmian winorośli na cele winiarskie oraz za cały proces produkcyjny – od pierwszych chwil po zbiorach owoców do etapu butelkowania wina. Dokładny, zaangażowany i wymagający. Tworząc wino, nie uznaje kompromisów między jakością a walorami smakowymi. Umiejętnie wydobywa harmonię, dba o balans między kwasowością a słodyczą. Miłośnik win wytrawnych.

Z wykształcenia technik ochrony roślin, mgr inż. agronomii. 

MAGDALENA KAPŁAN

Pasjonatka łącząca najnowszą wiedzę naukową z praktycznym doświadczeniem w Winnicy Nobilis i Szkółce winorośli Nobilis. Pochodzi z rodziny o wieloletnich tradycjach sadowniczych. 

W Winnicy Nobilis zajmuje się uprawą winorośli, planuje i nadzoruje przebieg wszelkich prac agrotechnicznych. Dba o najwyższą jakość owoców przeznaczonych do produkcji wina, współtworzy kupaże i bierze udział w ocenie jakościowej wina podczas leżakowania i dojrzewania.

Dr hab., prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, adiunkt w Zakładzie Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii. Autorka prac naukowych z dziedziny sadownictwa, uprawy, plonowania i jakości winorośli, a także wielu artykułów specjalistycznych w prasie branżowej. Wiceprezes Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy. Laureatka tytułu Sandomierzanin Roku 2021.

BARTOSZ KAPŁAN

Student ekonomii, umysł analityczny, pasjonat liczb i korelacji pomiędzy nimi. Od 2016 roku angażuje się w prace w Winnicy Nobilis jako „człowiek od wszystkiego”: zajmuje się m.in. pielęgnacją winorośli, obsługą gości, procesem produkcyjnym wina.

Nadzieja polskiego winiarstwa – bezbłędnie i precyzyjnie rozpoznaje smaki, aromaty, umiejętnie przewiduje jakość wina i jego poprawność technologiczną.